ΑΥΛΩΝΑΣ ΓΕΝΙΚΑ

Ο Αυλώνας είναι κωμόπολη της Βορειοανατολικής Αττικής που αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου. Εντοπίζεται στα ιστορικά όρια της Αττικοβοιωτίας και παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Σάλεσι ή Κακοσάλεσι. H ονομασία Κακοσάλεσι έμεινε από τα χρόνια της τουρκοκρατίας γιατί η περιοχή υπήρξε κακό πέρασμα για τους τούρκους και στην αρβανίτικη διάλεκτο η λέξη ΣΑΛΕΣΙ μεταφράζεται ως «πέρασμα». Η ονομασία αυτή διατηρήθηκε ως επίσημη ονομασία του οικισμού μέχρι το 1927 οπότε ο οικισμός μετονομάστηκε σε Αυλών. Η κοινότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την απόσχιση από τον Ωρωπό καταλαμβάνει έκταση 106.000 στρεμμάτων, και διοικητικά υπάγεται στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Μάχη του Κακοσάλεσι

Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1825 περίπου 150 Τούρκοι προερχόμενοι από την Χαλκίδα επιτέθηκαν στα γυναικόπαιδα του χωριού Κακοσάλεσι το οποίο προάσπιζαν μόνο επτά άνδρες.

Συνάφθηκε τότε πολύωρη μάχη κατά την οποία συμμετείχαν και οι γυναίκες πολεμώντας με πέτρες και ξύλα που έριχναν από τις στέγες και τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Τους πυροβολισμούς και τις στριγκλιές των γυναικών άκουσε ο Αθανάσιος Σκουρτανιώτης που κατέρχονταν με την ομάδα του από τα Σκούρτα και έσπευσε στο ύψωμα της Αρμενής απ΄ όπου και ανάγκασε τους Τούρκους να φύγουν. Κατάδιωκόμενοι όμως οι Τούρκοι στη κοιλάδα του Ασωπού και μη γνωρίζοντας καλά τα μέρη έπεσαν οι περισσότεροι εξ αυτών στα έλη της περιοχής όπου βρήκαν οικτρό θάνατο, ενώ όσοι διέφυγαν αυτά, φονεύτηκαν μέχρι και του τελευταίου, από χωρικούς γειτονικών περιοχών.

ΠΗΓΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Advertisements

One response to “ΑΥΛΩΝΑΣ ΓΕΝΙΚΑ

  1. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;; ΣΙΓΗΣΑΜΕ;; ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΕΙ Η ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ;; ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΝ ΤΟΜΟ ΜΑΣ!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s